Normaal is de Bernoulliborg op de Zernike Campus het kloppend hart van de Beta Battle finale, nu door de omstandigheden online. Vijf scholen hebben de finaleronde gespeeld. Eindwinnaar is het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum uit Appingedam. Individueel eindigde Iva Beemster op de eerste plek, voor Marta Kavatsyuk beide van het Praedinius Gymnasium. Arvid Groeneveld van de winnende school eindigde op de derde plek. In 2019 was RSG de Borgen uit Leek de eindwinnaar.

Het event wordt georganiseerd door organisaties die lid zijn van het Jongeren en Technologie Netwerk JetNet, een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. “De leerlingen tweede klas HAVO en VWO zijn geselecteerd door vier voorrondes met pittige vragen via internet” aldus digitaal gastheer Theo Jurriens van de Faculteit Science & Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In deze voorrondes staan onderwerpen gerelateerd aan de deelnemende bedrijven centraal.

Onderdompelen
De finale bestond uit drie opdrachten: wiskundig geheimschrift, een kennis kwis en het mysterie van de steen. In de straat van de finalisten was een steen gevonden en de leerlingen moesten een methode bedenken om het soortelijke gewicht van de steen te bepalen. Iedere finalist gebruikte op zijn eigen wijze de zogenaamde ‘onderdompel’ methode. Welke ze vervolgens creatief op video hebben vastgelegd. ‘Petje af voor de scholieren, ieder heeft ondanks de omstandigheden enthousiast en creatief meegedaan’ aldus Jurriens.

JetNet
In Jet-Net, een initiatief van overheid en een aantal grote ondernemingen, zetten bedrijven samen met HAVO/VWO-scholen uitdagende activiteiten op die aansluiten bij de bètavakken. De activiteiten zijn gericht op het verrijken van de lesstof met concrete praktijkvoorbeelden en op het zichtbaar maken van de toekomstperspectieven in de techniek.

Deelnemende scholen
Vincent van Gogh en Dr. Nassau College Assen, CSG Dingstede Meppel, Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum Appingedam, Carmel College en Esdal College Emmen, CSG Liudger Drachten, Leeuwarder Lyceum Leeuwarden, Praedinius Gymnasium Groningen, Stadslyceum Groningen en RSG de Borgen Leek.

Deelnemende bedrijven
BASF, FrieslandCampina, NAM, Nouryon, Philips, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen en Wetsus.

Vier voorronden, met ruim 600 deelnemers, acht scholen,  vier workshops, geestelijk gepijnigd worden met 30 kwikvragen, een spetterende waterraket lancering en dan is je klas aan het eind van een "zware" dag eindwinnaar van de Beta Battle, voorheen de Jet-Net kwis: een dikke pluim voor de leerlingen, tweede klas, van RSG de Borgen in Leek. Ook individueel overheerste RSG de Borgen , op de eerste plaats: Mardien Oldekamp, tweede Rosanne Bos en drie Adrianna Lutjes. In de scholen eindstand eindigde het Stadslyceum op plek 3, de tweede plaats was voor het Rudolph Pabus Cleveringa uit Appingedam.

Nouryon voorheen Akzo Nobel gaf een workshop over de winning, distributie en chemie van het zout. De provincie Drenthe maakte met de leerlingen plannen voor de energie voorziening aan de hand van het We-Energy spel en de pientere wiskunde meiden van de RUG verzorgden een workshop over de wiskunde van het geheimschrift. "Waterraketgeleerde" Erwin Wilbers verzorgde een workshop waterraketten bouwen.

De waterraketten forceerden de eindstand: ingenieuze constructies met parachute verhoogden de "time of flight" wat leidde tot een hogere waardering. De leerlingen van RSG de Borgen wisten kennis en slimme handen goed te combineren en gingen zo met de victorie aan de haal. 

 

Jaar School Individueel
2020 Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum uit Appingedam Iva Beemster, Praedinius Gymnasium
2019 RSG de Borgen
Mardien Oldekamp, RSG de Borgen
2018 Praedinus Gymnasium

 Ivan Meulenberg, Praedinius Gymnasium
2017 Praedinius Gymnasium

Emma de Rooij, Praedinius Gymnasium
2015 Eemsdelta, Delfzijl  Tarik Verlagic, Esdal College
2014 Werkman College, Groningen  
2013 Dr. Nassau, Assen  
2012 Werkman College, Groningen   
2011 Dr. Nassau, Assen   
2010 Belcampo, Groningen  
2009 Belcampo, Groningen   
2008 Belcampo, Groningen  
2006 Dr. Nassau, Assen