Vier voorronden, met ruim 600 deelnemers, acht scholen,  vier workshops, geestelijk gepijnigd worden met 30 kwikvragen, een spetterende waterraket lancering en dan is je klas aan het eind van een "zware" dag eindwinnaar van de Beta Battle, voorheen de Jet-Net kwis: een dikke pluim voor de leerlingen, tweede klas, van RSG de Borgen in Leek. Ook individueel overheerste RSG de Borgen , op de eerste plaats: Mardien Oldekamp, tweede Rosanne Bos en drie Adrianna Lutjes. In de scholen eindstand eindigde het Stadslyceum op plek 3, de tweede plaats was voor het Rudolph Pabus Cleveringa uit Appingedam.

Nouryon voorheen Akzo Nobel gaf een workshop over de winning, distributie en chemie van het zout. De provincie Drenthe maakte met de leerlingen plannen voor de energie voorziening aan de hand van het We-Energy spel en de pientere wiskunde meiden van de RUG verzorgden een workshop over de wiskunde van het geheimschrift. "Waterraketgeleerde" Erwin Wilbers verzorgde een workshop waterraketten bouwen.

De waterraketten forceerden de eindstand: ingenieuze constructies met parachute verhoogden de "time of flight" wat leidde tot een hogere waardering. De leerlingen van RSG de Borgen wisten kennis en slimme handen goed te combineren en gingen zo met de victorie aan de haal.