De winnende school: Praedinius Groningen

Drie provincies, tien scholen, vier voorronden met totaal 450 deelnemers en uiteindelijk bereikten 120 scholieren de finale van de betabattle in de Bernouliborg te Groningen. De betabattle voor tweede klassers, voorheen de Jet-Net kwis, is een initiatief van Noordelijke bedrijfsleven, onderwijs en overheid. De leerlingen volgden in een individueel programma vier workshops, een superkwis en de dag werd afgesloten met het lanceren van de waterraketten. Welke dankzij de harde wind recordhoogten bereikten.

 

De dag werd geopend door onderwijsgedeputeerde Cees Bijl van Drenthe, hij verklapte de leerlingen hoe hij zijn fascinatie voor scheikunde kreeg: het cyrillisch schrift in het periodiek systeem. Evenzo huldigde Bijl de beste twee leerling uit de voorronde: Jesse Rubingh van het Aletta Jacobs en Romaissa Dijkstra van het Leeuwarder Lyceum.

 

De NAM maakte met de leerlingen een rondreis door de bodemlagen van de Aarde, aan het eind van de workshop moesten de scholieren zelf geologische structuren herkennen. De workshop van de NAM sloot naadloos aan bij die van AkzoNobel: het witte goud van het chemiepark Delfzijl. Behalve moeilijke zoutige vragen was er ook ruimte voor creativiteit: het zelf maken van een lavalamp. Bij de workshop van de wiskunde studenten Harmke en Stefan vielen de meeste zweetdruppels, veelal nog onbekende wiskunde stond centraal. In de raketbouwworkshop was ruimte voor maximale creativiteit: fraaie raketten werden klaar gemaakt voor een latere lancering.

In de superkwis stonden thema's als licht, ruimtevaart en aarde centraal. Aan de hand van 30 meerkeuze vragen werd ANW kennis getoetst. Een pluim is er voor Yury Kucherenko van het Aletta Jacobs. Als enige deelnemer behaalde hij 25 punten!

Bij een wedstrijd hoort een podium en een uitslag: er werd gestreden voor de Eindstand individueel 2017 en voor de Eindstand Scholen: Emma de Rooij van het Praedinius mag zich de beste leerling noemen, op de voet gevolgd door Anna Gesink (Praedinius) en Femke Vonck van RSG de Borgen in Leek. Bij de scholen zegevierde het Praedinius voor RSG de Borgen en het CSG Dingstede uit Meppel. Opvallend is prestatie van het Nassau: met 8 leerlingen een vijfde plaats.

 

Deelnemende scholen

Aletta Jacobs Hoogezand, CS Vincent van Gogh Assen, CSG Dingstede Meppel, Dr. Nassau College Assen, Eemsdelta College Appingedam/Delfzijl, Esdal College Emmen, H.N. Werkman College Groningen, Leeuwarder lyceum Leeuwarden, Praedinius Gymnasium Groningen en RSG de Borgen Leek.

Deelnemende bedrijven

AkzoNobel, BASF, FrieslandCampina, NAM, Philips, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen en Wetsus.