Voorronde 1 week van 5 maart
Voorronde 2 week van 12 maart
Voorronde 3 week van 19 maart
Voorronde 4 week van 26 maart
Samenstelling teams uiterlijk 5 april
FINALE 9 april
1 Praedinius Gymnasium, Groningen 580
2 RSG de Borgen, Leek 551
3 CSG Dingstede, Meppel 513
4 Aletta Jacobs, Hoogezand 494
5 Dr Nassau College, Assen 493
6 Eemsdelta College, Delfzijl 479
7 Vincent van Gogh, Assen 478
8 Esdal College, Emmen 477
9 OSG Piter Jelles, Leeuwarden 475
10 Werkman College, Groningen 474

De winnende school: Praedinius Groningen

Drie provincies, tien scholen, vier voorronden met totaal 450 deelnemers en uiteindelijk bereikten 120 scholieren de finale van de betabattle in de Bernouliborg te Groningen. De betabattle voor tweede klassers, voorheen de Jet-Net kwis, is een initiatief van Noordelijke bedrijfsleven, onderwijs en overheid. De leerlingen volgden in een individueel programma vier workshops, een superkwis en de dag werd afgesloten met het lanceren van de waterraketten. Welke dankzij de harde wind recordhoogten bereikten.

 

De dag werd geopend door onderwijsgedeputeerde Cees Bijl van Drenthe, hij verklapte de leerlingen hoe hij zijn fascinatie voor scheikunde kreeg: het cyrillisch schrift in het periodiek systeem. Evenzo huldigde Bijl de beste twee leerling uit de voorronde: Jesse Rubingh van het Aletta Jacobs en Romaissa Dijkstra van het Leeuwarder Lyceum.

 

De NAM maakte met de leerlingen een rondreis door de bodemlagen van de Aarde, aan het eind van de workshop moesten de scholieren zelf geologische structuren herkennen. De workshop van de NAM sloot naadloos aan bij die van AkzoNobel: het witte goud van het chemiepark Delfzijl. Behalve moeilijke zoutige vragen was er ook ruimte voor creativiteit: het zelf maken van een lavalamp. Bij de workshop van de wiskunde studenten Harmke en Stefan vielen de meeste zweetdruppels, veelal nog onbekende wiskunde stond centraal. In de raketbouwworkshop was ruimte voor maximale creativiteit: fraaie raketten werden klaar gemaakt voor een latere lancering.

In de superkwis stonden thema's als licht, ruimtevaart en aarde centraal. Aan de hand van 30 meerkeuze vragen werd ANW kennis getoetst. Een pluim is er voor Yury Kucherenko van het Aletta Jacobs. Als enige deelnemer behaalde hij 25 punten!

Bij een wedstrijd hoort een podium en een uitslag: er werd gestreden voor de Eindstand individueel 2017 en voor de Eindstand Scholen: Emma de Rooij van het Praedinius mag zich de beste leerling noemen, op de voet gevolgd door Anna Gesink (Praedinius) en Femke Vonck van RSG de Borgen in Leek. Bij de scholen zegevierde het Praedinius voor RSG de Borgen en het CSG Dingstede uit Meppel. Opvallend is prestatie van het Nassau: met 8 leerlingen een vijfde plaats.

 

Deelnemende scholen

Aletta Jacobs Hoogezand, CS Vincent van Gogh Assen, CSG Dingstede Meppel, Dr. Nassau College Assen, Eemsdelta College Appingedam/Delfzijl, Esdal College Emmen, H.N. Werkman College Groningen, Leeuwarder lyceum Leeuwarden, Praedinius Gymnasium Groningen en RSG de Borgen Leek.

Deelnemende bedrijven

AkzoNobel, BASF, FrieslandCampina, NAM, Philips, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen en Wetsus.

 

1 Emma de Rooij Praedinius
2 Anna Gesink Praedinius
3 Femke Vonck RSG de Borgen
4 Dorus Harmsen Praedinius
5 Arthur Brozius Praedinius
6 Michiel Kootstra Nassau
7 Cilia van Duijn Praedinius
8 Tijn Luttikhuis Praedinius
9 Lars Floeter RSG de Borgen
10 Rianne Heeres Praedinius

 

Maandag 10 april is de Bernoulliborg van de Rijksuniversiteit de arena voor 120 leerlingen van 10 scholen uit Noord-Nederland. Dan strijden de scholieren de ‘Beta Battle’, voorheen de JetNet Kwis. Deze keer gaat het niet om scheikunde, natuurkunde, biologie of wiskunde uit de schoolboeken, maar staan techniek en wetenschap van noordelijke technologiebedrijven centraal. De deelnemers zijn geselecteerd via voorrondes op internet. De ‘Beta Battle’ wordt geopend door gedeputeerde Cees Bijl van de provincie Drenthe, tevens voorzitter van het Techniekpact Noord.

Nieuwe opzet

De ‘Beta Battle’ is de JetNet-quiz nieuwe stijl en stoelt daarmee op een lange traditie. Het event wordt georganiseerd door organisaties die lid zijn van het Jongeren en Technologie Netwerk JetNet, een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. “In de nieuwe opzet doen meer bedrijven en meer scholen mee”, aldus gastheer Theo Jurriens van de Faculteit Science & Engineering van de Groninger universiteit. “Ook nieuw is de selectie van de deelnemende scholieren, tweede klas Havo en VWO, door vier voorrondes met pittige vragen via internet.” In deze voorrondes staan onderwerpen gerelateerd aan de deelnemende bedrijven centraal.

Waterraketten

Voor de Finaledag organiseren AkzoNobel, NAM en de RUG diverse workshops. Zo verzorgt de NAM een workshop over geologie, AkzoNobel over het Groningse ‘witte goud’ oftewel zout en geven de wiskundigen van de RUG een workshop over het belang van binaire getallen aan de hand van de hersenkraker NIM. Daarnaast is er een individuele kennisquiz. Traditiegetrouw wordt de dag spectaculair afgesloten met de lancering van 40 waterraketten. Aan het eind van de dag weten we wie de slimste scholier en school van Noord-Nederland zijn.

De provincie Drenthe

Jurriens is blij met de prominente inbreng en aanwezigheid van de provincie Drenthe op de dag en tijdens de voorrondes. “Drenthe is als enige provincie in Nederland lid van het netwerk en maakt daarmee duidelijk dat technische kennis en onderwijs essentiële onderdelen van de economische ontwikkeling zijn.” De provincie Drenthe is met vier scholen vertegenwoordigd, de provincie Groningen met vijf scholen en Friesland met een school.

JetNet

In Jet-Net, een initiatief van overheid en een aantal grote ondernemingen, zetten bedrijven samen met HAVO/VWO-scholen uitdagende activiteiten op die aansluiten bij de bètavakken. De activiteiten zijn gericht op het verrijken van de lesstof met concrete praktijkvoorbeelden en op het zichtbaar maken van de toekomstperspectieven in de techniek.  

Deelnemende scholen

Aletta Jacobs Hoogezand, CS Vincent van Gogh Assen, CSG Dingstede Meppel, Dr. Nassau College Assen, Eemsdelta College Appingedam/Delfzijl, Esdal College Emmen, H.N. Werkman College Groningen, Leeuwarder lyceum Leeuwarden, Praedinius Gymnasium Groningen en RSG de Borgen Leek.

Deelnemende bedrijven

AkzoNobel, BASF, FrieslandCampina, NAM, Philips, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen en Wetsus.